ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bullying,που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Με αφορμή την 6η Μαρτίου Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού εκφοβισμού στο σχολείο μας κάναμε δράσεις οι οποίες είχαν ως στόχο να ενημερωθούν οι μαθητές για τον σχολικό εκφοβισμό, να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Πραγματοποιήθηκαν από κοινού οι παρακάτω δράσεις:

1. Παρουσίαση power point

2. Συζήτηση με τους μαθητές μας προκειμένου να ενημερωθούν για τις κύριες μορφές του σχολικού εκφοβισμού, τις αιτίες, τους ρόλους (θύμα, θύτης, αμέτοχοι παρατηρητές, συνεργοί με τον θύτη παρατηρητές)

3. Εικαστικές δημιουργίες με διάφορα μηνύματα

4. Στον αύλειο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε Δραματοποίηση από τους μαθήτες με σκοπό να βιώσουν το συναίσθημα σε διαφορετικούς ρόλους.







Υπεύθυνες: Ζησοπούλου Θεοδώρα (ΠΕ11), Βίγλη Ειρήνη (ΠΕ30)



Σχόλια